Új alternatíva az antibiotikum helyett?

Új alternatíva az antibiotikum helyett?

Az endolizin technológiának a bakteriális fertőzések megelőzésében és kezelésében játszott potenciális lehetőségeiről számolt be a Micreos holland biotechnológiai cég, a Royal Society of Medicine (RSM) Orvosi Innovációs Program tavaszi csúcstalálkozóján.

Az endolizin még az olyan szuperkórokozók ellen is hatásos lehet, mint az MRSA (húsevő baktérium, melyről azt írja a WEBBeteg, hogy előszeretettel szaporodik el sebekben vagy gyulladt bőrterületeken, és főként erősen szennyezett sebek vagy legyengült állapotú betegek esetén, akár amputáció is szükséges lehet a beteg gyógyulása érdekében).

Újítani kell(ene)

Manapság az antimikrobális rezisztencia növekvő veszélye miatt kevés olyan közegészségügyi kérdés van, mely nagyobb jelentőségű, mint új antibiotikumok kifejlesztésének sürgető szükségessége.

Mark Offerhaus, a Micreos vezérigazgatója és Bjorn Herpers, a Micreos klinikai mikrobiológusa és egészségügyi tanácsadója előadásukban a kolonizáció-fertőzés kontinuumról, illetve arról beszéltek, hogyan küzdheti le az endolizin technológia a patogén baktériumokat még mielőtt azok kolonizáció fertőzéshez vezetnének. A technológia az anti-bakteriális terápiát újszerű megközelítésbe helyezi, illetve egy potenciális antibiotikum alternatívát jelent.

Antibiotikumrezisztencia

Az antibiotikumok nem szelektíven pusztítják az egyes baktérium fajokat, így az antibiotikum túlzott használata rezisztencia kialakulásához vezet. Ezért kell az antibiotikum használatát korlátozni a folyamat fertőzés stádiumára. A csúcstalálkozón bemutatott új adatok szerint a Staphefekt (egy endolizin) elpusztítja a Staphylococcus aureust – beleértve a húsevő baktériumként ismert MRSA-t is – anélkül, hogy bakteriális rezisztenciát okozna.

A Staphefekt kifejezetten a célzott fajokat támadja, így a szervezet számára hasznos baktériumokat sértetlenül hagyja. Ez alkalmassá teszi a hosszabb távú „fenntartó kezelésre”, mivel kolonizáció-fertőzés kontinuum korai szakaszában jól használható egyes betegcsoportoknál. Ide tartoznak az S. aureus-sal kapcsolatos bőrbetegségek, mint például az ekcéma, akne és rosacea. A bemutatott adatok azt mutatták, hogy ezeknél a betegségeknél a gyulladásos tünetek csökkentek.

Mi is az endolizin?

Az endolizinek olyan enzimek, amelyeket a baktériumokat természetes módon megfertőző és elpusztító vírusok, a fágok termelnek. Ezeket a baktériumölő vírusokat bakteriofágoknak nevezzük. Az endolizin, képes a bakteriális sejtfalat belülről elpusztítani, az erősen konzerválódott területeket célozva. Ez megmagyarázza, hogy miért nem figyeltek meg és miért nem várható az endolizin elleni rezisztencia kialakulása.

 

Mark Offerhaus elmondása szerint az endolizin technológia lehetővé teszi, hogy a körülöttünk lévő baktériumokkal teljesen másképp foglalkozzunk, megőrizve a hasznos fajokat, valamint a bőrünkön található baktériumok biológiai sokféleségét. Erre azért van szükség, és azért jelent paradigmaváltást, mert oly módon teszi lehetővé a megelőző és fenntartó kezelést a bakteriális bőrbetegségek korai szakaszában, hogy az antibiotikum használatot elodázza mindaddig, míg arra valóban szükség van.

Az in vitro és a megfigyeléses in vivo vizsgálatok megerősítették ezeket a jellemzőket. A laboratóriumi eredmények azt mutatták, hogy a Staphefekt specifikus és hatékony az S. aureus baktériumok ellen, anélkül, hogy rezisztenciát indukálna.

Biztató jelek

Dr. Bjorn Herpers, klinikai mikrobiológus szerint az eredmények azt mutatják, hogy a technológia hatékony fellépést jelent a kolonizáció-fertőzés kontinuum korábbi szakaszában. Az Egyesült Királyság ötéves, 2013-2018-as évekre szóló antimikrobális rezisztencia stratégiája új eszközök szükségességét vázolja fel a bakteriális fertőzések kezelésre, melyre ez a technológia lehet az egyik válasz.

A Staphefektet tartalmazó, fertőzéses bőrbetegségek gyógyítását szolgáló termékeket Gladskin márkanéven értékesítik. Az S. aureus és MRSA elleni Staphefekt XDR.300 kutatási célokra ingyen elérhető.

(epmmagazine)

forrás:epmmagazin

zsuzsabisz