MI A KÜLÖNBSÉG AZ ÉTEL-ALLERGIA ÉS AZ ÉTEL-INTOLERANCIA KÖZÖTT?

MI A KÜLÖNBSÉG AZ ÉTEL-ALLERGIA ÉS AZ ÉTEL-INTOLERANCIA KÖZÖTT?

Mi okozza az étel-allergiát?
Élelmiszer-allergiák az IgE antitestekként ismert specifikus immunglobulinból (Ig)származnak.     Ezek az IgE antitestek tulajdonképpen a testünk részéről  alkalmazkodó-védelmi válaszok.
Egy adott élelmiszer-fehérje antigénként vagy testidegenként működő  fehérje, amelyet a test tévesen     úgy ítél meg, hogy veszélybe sodorja a testünket. Tehát az  allergének élelmiszerfehérjék.
Ezek az élelmiszer-allergének bizonyos ételek elfogyasztásakor/ IgE-közvetített/ allergiás reakciókat váltanak ki.

 

Mi okozza az élelmiszer-allergia tüneteit?
Az élelmiszer-allergia tüneteit az élelmiszer-specifikus IgE antitestek okozzák, amelyek  hízósejteket, bazofil sejteket mozgósítanak a bőrben, az orrban, a torokban, a tüdőben és az emésztőrendszerben az itt lévő eozinofil sejtek hisztamin és más kémiai  közvetítőket szabadítanak fel, amelyek akut gyulladásos reakciót indítanak el ezekben a szövetekben. Ennek eredményeként allergiás tünetek jelentkeznek: csalánkiütés, duzzanat és viszketés a bőrön, orrban és szájban, zihálás vagy légzési nehézség. Kevésbé gyakoriak a nyelési problémák, hányinger, hányás, hasi fájdalom és hasmenés Ha az élelmiszer-allergia súlyos vagy  hosszabb a behatás ideje, úgy a keringés összeomolhat, sokk és halál fordulhat elő, amennyiben a reakció nem azonnali.

Hogyan tesztelhető az élelmiszer-allergia?
A táplálékallergia vizsgálat az élelmiszer-specifikus IgE antitestek jelenlétét vagy a hisztamin felszabadulását vizsgálja, a szervezetünknek a kérdéses ételre adott válaszaként. A RAST vagy a radio immunoszorbens vizsgálati teszt megemelkedett  élelmiszer-specifikus IgE antitesteket vizsgál a vérben. A táplálékallergiára vonatkozó bőrvizsgálat abból áll, hogy a feltételezett allergiát okozó anyagból kivonatot tesznek a bőrre,    vagy kis mennyiségű extraktumot injektálnak a bőr alá. Kontrollként hisztamint használnak. A tesztpozitív,ha az udvara olyan nagy vagy nagyobb, mint a hisztamin kontrollé. Minél nagyobb a reakció, annál valószínűbb,hogy jelentős élelmiszer-allergia áll fenn A pollenallergiával ellentétben az ételallergiásbőrvizsgálat kevésbé megbízható.

Melyek a leggyakoribb élelmiszerek, amelyek allergiás reakciókat okoznak?

A leggyakoribb étela-llergének a földimogyoró, a tehéntej, a búza, a kukorica, a szója, a kagyló, a tojás és a diófélék.

Hogyan kezelhető az élelmiszer-allergia?

A táplálékallergiát az ismert élelmiszer-allergének elkerülésével kezelik. Ezeket az ételeket ezután egyszerűen el kell kerülni.Az élelmiszerekkel szembeni deszenzibilizáció nem túl hatékony, mint pl.a pollenallergia esetében,azonban az immunrendszer erősödésével,idővel javulhat az állapot

Az élelmiszer-intolerancia ill. az érzékenység ugyanaz, mint az élelmiszer-allergia?

Nem, bár az élelmiszer-allergia egy olyan kedvezőtlen hatás, amely az élelmiszer-intolerancia egyik formájának tekinthető,ezek a megjelölések általában más, nem allergiás reakciókat írnak le.Továbbá, bár az élelmiszer-intoleranciát és az élelmiszer-érzékenységet gyakran felcserélik, de megkülönböztethetőek egymástól,mivel az ételintolerancia esetében,megkerüli az immunrendszert és allergiavizsgálattal nem mutatható ki
.Mi okozza az élelmiszer-érzékenységet, ha ez nem allergiás reakció?
Az allergiás okokból eredő élelmiszer-reakcióknak számos oka lehet. Az okok közé tartozik az intolerancia, az ételfajta nem megfelelő emésztése. A leggyakoribb és legismertebb táplálék-intolerancia a laktóz-intolerancia, amelyet a laktáz enzimhiány okoz.Egyéb cukor enzimhiányok ritkábban fordulhatnak elő. Gyakori, hogy a felesleges cukorterhelés meghaladja a bél enzimek kapacitását,amelyek a cukor hiányos emésztését eredményezik, ez bakteriális fermentációs folyamatot eredményez,túlzott gázképződést, puffadás és hasmenést eredményez. A klasszikus példa a fruktóz emésztési zavar, amely ezeket a tüneteket okozza.
Egyéb okok közé tartozik az elégtelen emésztés, a hasnyálmirigy által nem megfelelő emésztőenzim termelés,vagy a károsodott enzimaktivitás a bél baktériumflórájának felborulása miatt/ Egyes élelmiszerek olyan összetett cukrokat tartalmaznak, amelyek oligoszacharidokként és poliszacharidokként ismertek , amelyekre az embereknek nincsenek emésztőenzimjei./
Példák olyan élelmiszerekre, amelyek ebből a szempontból károsak lehetnek,a reakciók ezen a mechanizmuson keresztül magukban foglalják a babot és bizonyos zöldségeket, mint a brokkoli, a káposzta és a karfiol.Léteznek olyan élelmiszerfehérjék vagy fehérje-szénhidrát-komplexek, amelyek LEKTIN néven váltak ismertté,ezek károsíthatják a vékonybél áteresztő képességét/Lyukas bél szindróma/ és kedvezőtlen immunreakciókat váltanak ki.Az élelmiszerek és az élelmiszer-adalékanyagok közvetlen toxikus hatással lehetnek a gyomor-bélrendszerre, érzékenységet, intoleranciát,vagy nemkívánatos élelmiszer-reakciókat válthatnak ki.
Hogyan okoznak az adalékanyagok élelmiszer-intoleranciát,vagy érzékenységet?
A fehérjék, szénhidrátok és zsírok emésztőenzimjeit a hasnyálmirigy szabadítja fel és a legjobban működik, amikor keveredik a májból származó epével.Bármi, ami károsítja a hasnyálmirigy-vagy májfunkciót, kedvezőtlen emésztést eredményezhet.A bélben a rendellenes baktériumok szintje károsíthatja az emésztést. Az emésztetlen élelmiszert erjedésnek indul,ennek eredménye,hasi fájdalom, puffadás, gáz és hasmenés.Egyes élelmiszerek és élelmiszer-adalékanyagok közvetlen toxikus hatást gyakorolnak a gyomor-bél traktusra. Egyes adalékanyagok, például MSG/Natrium-glutamat,ízfokozó/ és a szulfitok komoly egészségkárosodást okozhatnak,ezért kerülendők!
Fordította:dr.Biszku Zsuzsa
Forrás:Scot M Lewey,Clinical Professor of Medicine.Food allergy or intolerance?
zsuzsabisz