Crohn-betegség

Crohn-betegség

Vitális Tér Terápia rendelkezik egy speciálisan Crohn-betegek számára kifejlesztett programmal, mely sokat javít a beteg állapotán, természetesen a lelki okok felkutatása elengedhetetlen a gyógyulás elérése érdekében.

A Crohn-betegség gyógyító frekvenciákkal történő kezeléséhez kattintson ide

1932-ben Burill Crohn amerikai belgyógyász írta le először azt a gyulladásos bélbetegséget, amely nevét róla kapta. A betegség a tápcsatornát bármely szakaszán érintheti, de leggyakoribb a vékony-, és a vastagbél együttes megbetegedése. Az említett gyulladás fokozatosan, illetve szakaszosan alakul ki, ami azt jelenti, hogy ép és kóros területek követik egymást. Jellemző a betegségre a jó és a rossz periódusok váltakozása.

A Chron-betegséget elsősorban a fiatalok betegségeként szokták emlegetni, de előfordul gyermekkorban és 60 év felett is. Annak ellenére, hogy örökletes tényezők a betegség kialakulásában nem bizonyíthatók, mégis egy család több tagján is előfordulhat.

A betegség oka ismeretlen, feltételezések szerint lehet veleszületett vagy szerzett. Megfigyelések bizonyítják, hogy a hajlamhoz valamilyen kiváltó tényező társul, pl. fertőzés, amely a meglévő hajlamot képes a felszínre hozni. Fontos megjegyezni, hogy a krónikus gyulladás fenntartásában a bélbaktériumoknak jelentős szerepük van.
Fehér bőrűeken majdnem 2x gyakrabban fordul elő, mint fekete bőrűeken. Az epidemiológiai adatok szerint férfiak és nők azonos arányban betegszenek meg, a városi emberek körében pedig gyakoribb a betegség. Afrika, Ázsia, Latin-Amerika kevésbé fejlett országaiban csak nagyon ritkán fordul elő Chron-betegség.

TÜNETEK:

Típusos tünet a hasi fájdalom, a hasmenés, a fogyás, továbbá visszatérő lázas állapot. A krónikus betegség lefolyása hullámzó, vagyis jó és rossz periódusok váltakoznak. A jó periódust viszonylag jó közérzet és relatív panaszmentesség jellemzi. A visszaesés okát nem minden esetben lehet eldönteni, amely lehet bél- vagy egyéb fertőzés, bizonyos gyógyszerek, esetleg testi vagy lelki túlterhelés is. Természetesen a betegség tünetei összefüggnek azzal, hogy a tápcsatorna mely része érintett. Ebben az értelemben a vékonybél bizonyos szakaszainak a megbetegedése hasmenést, fogyást, létfontosságú tápanyagok felszívódási zavarát okozhatja (B12-vitamin, vas, fehérje). A vastagbél érintettsége esetén elsősorban a véres hasmenés dominál, és a fájdalmat a gyulladt bél rendellenes összehúzódása okozza. Ritkábban, de előfordulhat a nyelőcső, vagy a gyomor gyulladása is. A visszatérő lázas állapotot a bélfal mélyebb rétegeibe behatoló baktériumok okozzák. A betegség gyermekkorban is előfordulhat, amely esetben a gyermek fejlődése, növekedése visszamaradhat, tekintettel a felszívódási zavarok következtében kialakuló tápanyaghiányra.

TÁPLÁLKOZÁS:

Akutt szakaszban előnytelen a tej, a nyers gyümölcs, a zöldség, valamint az erősen fűszeres, zsíros étel.

A Chron-betegség igen gyakran érinti a vékonybelet, ahol a tápanyagok felszívása történik. Az elvesztett tápanyagok pótlása az egyik legfontosabb szempont az étrend kialakításánál, vagyis a fogyás és az alultápláltság megakadályozása. A betegek számára a létfontosságú tápanyagokban, vitaminokban gazdag étel a legideálisabb, amely kis térfogatú kell, hogy legyen . Kerülni kell a durva nö

zsuzsabisz