Organikus Táplálékkiegészítők

Tapasztalatom szerint a homeopátiás szerek és Schüssler-sók mellett nagy segítséget nyújtanak egyes betegségek gyógyításában az organikus táplálékkiegészítők. Azokat a természetes, tiszta nyersanyagforrásból származó, emberi fogyasztásra alkalmas készítményeket nevezzük így, melyek nem tartalmaznak nehézfém és egyéb szennyeződéseket és előállításuk nem szintetikus módszerekkel történik. Felszívódásuk tökéletes, az egyes alkotórészek fokozhatják egymás hatását, nem túladagolhatóak. Az alább javasoltak segítséget nyújthatnak Önöknek a megfelelő táplálékkiegészítők kiválasztásában, míg Vitális Tér Terápiával kimérhetőek az Ön szervezete számára valóban szükséges táplálékkiegészítők.


Algák:

Algák

Az alga– vagy más néven moszat- egy ősnövény, mely lehetővé tette a biológiai élet kialakulását bolygónkon.

Az algák egyszerű felépítésű, elsősorban vízben élő növények, melyeknek fehérjetartalmuk hatvan-hetven százalékos, szervezetünket négyezer féle nyomelemmel, vitaminnal és ásványi anyaggal töltik fel. Az utóbbi években, a tengeri hínárhoz hasonlóan, egyre gyakrabban használják őket természetes táplálékkiegészítőként. Tápanyagtartalmát tektintve 1g spirulina 1kg zöldségnek felel meg. 

Hatásai:

• gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító
• immunendszer erősítés
• vörösvértstek számának növelése
• csontritkulás megelőzése
• koleszterinszint csökkentése
• csontrikulás megelőzése
• bőr és lábgomba megelőzése
• herpesz megelőzése
• testsúly csökkentése 


Ginseng:

Ginseng

A ginseng gyógyító erejét már az egyiptomiak is felismerték, és előszeretettel használták különféle betegségek gyógyítására. Az ázsiai eredetű gyökér mára már Európában is elterjedt, és joggal tartozik azon természetes csodaszerek közé, melyek nagyban javítják az ember életminőségét. 

Hatásai:

• segíthet nehéz fizikai és szellemi megterheléskor
• csökkentheti a magas vérnyomást
• jótékony hatású depresszió és koncentrációs zavar esetén
• csökkenti a vérzsír szintet
• serkenti a szervezet fehérje felépítését
• sikerrel alkalmazható az időskori cukorbetegség és a légzőszervi bajok leküzdésében
• fokozza a szexuális aktivitás

Papain (papayakivonat)

A papain még a gyomorban található pepszint és a hasnyálmirigy által termelt pankreatint is meghaladó mértékben segíti az emésztést. Képes lebontani az elfogyasztott hús rostjait is, megkönnyítve az emésztést. Szakemberek szerint a papain a legerősebb fehérjeemésztő enzim, amely lehetővé teszi a saját súlyának harmincötszörösét kitevő mennyiségű hús megemésztését. További előnye, hogy hatékonyságát nem befolyásolja a belekben fennálló kémhatás (pH-érték). Ez azért lényeges, mert a gyomorsavhiányban szenvedő vagy a fehérjebontó enzimek termelésének elégtelen voltával bajlódó emberek számára is lehetővé teszi a tökéletes emésztést. (Sokan küzdenek a gyomorsósav hiányával vagy elégtelen termelésével, ami többek között azért is gond, mert így a fehérjeemésztéshez szükséges pepszin nem képes kifejteni teljes mértékben a hatását.)

A rossz fehérjeemésztés következtében a szervezetben felhalmozódnak a salak- és méreganyagok, megszaporodnak a nyálkás fehérjeanyagok, rárakódva a belek nyálkahártyáira. Mindez hozzájárulhat számos betegség – magas vérnyomás, cukorbetegség, köszvény, székrekedés stb. – kialakulásához.
Az összes esszenciális aminosav ugyancsak benne van a papayában. Különösen fontos közülük az arginin, amely szükséges a nemi szervek megfelelő működéséhez és a növekedési hormon termeléséhez.

Az emésztés javítása mellett a papain hozzájárul a fehérjék építőköveinek, az aminosavaknak a felszabadításához, valamint fokozza az immunrendszer hatékonyságát. A papain enzim valósággal megtisztítja a bélfalakat, az élő szöveteket az elhalt anyagoktól, a túl sok nyálkától.

A papain mellett a papayában megtalálható más enzimek a szénhidrátok és a zsírok emésztéséhez járulnak hozzá. Ezenkívül javítják az elmeszesedett verőerek állapotát is.

Hasznos lehet a papaya fogyasztása a menstruáció elmaradása esetén (természetesen csak akkor, ha azt nem terhesség okozza), mert megindíthatja a havivérzést.Articsóka

A Földközi tenger térségéből származik. Magyarországon, mint kerti dísznövényt ismerik. A fel nem nyílt virágfejeket zöldségként fogyasztva már a görögök és a rómaiak is termesztették. Napjainkban már csak kerti kultúrában található, főleg Franciaországban és Spanyolországban termesztik. Az articsóka kétszer is terem, márciustól májusig és októbertől decemberig szüretelhető. A növény igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A-, B2-, és C-vitamint. 100 grammban mindössze 55 kcal energia van

Gyógyhatásait régóta ismerik. Használták afrodiziákumként, vizelethajtóként, leheletfrissítőként, sőt dezodoráló szerként is. Bizonyos dél-európai és egyéb országokban a népgyógyászat szerves részét képezi - gyakran alkalmazott gyógynövény. Az olaszok a levelét, a szárát és a gyökerét is használják. Népi gyógyítóik szerint a növény levelei nyersen vagy forrázatként elkészítve vizelethajtó hatásúak, a szárból forrázással készült 24 órás kivonat pedig reuma és köszvényes fájdalmak enyhítésére alkalmas.

A cinarin a fő hatóanyaga flavonoidokban gazdag. Ezek az antioxidánsok megakadályozhatják a máj sejtek károsodását, védik a szervezetet a méreganyagokkal szemben, és egészségmegőrző hatással bírnak. Az articsóka inulint tartalmaz, vagyis egy olyan poliszacharidot, ami csak lassan bomlik le a bélben és lassan szívódik fel. Ezért az articsóka segíthet az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében. Ez különösen cukorbetegek számára lehet hasznos.

A modern fitoterápiában az articsóka friss leveleiből készült préslé, illetve levélkivonat, és az articsóka kivonatait is tartalmazó készítmények antibiotikus hatásúak. Cinarin, szilimarin tartalmának köszönhetően májvédő funkciója van: enyhíti a méreganyagok okozta májrendellenességeket, elősegíti a májsejtek regenerálódásának. A kutatók 1993-ban mutatták ki először, hogy főbb hatásai közé tartozik az epe termelésének és normális összetételének fenntartása, az epetermelés fokozása, és az epe hígabbá tétel. Elősegíti az epeutak összehúzódását, az megszűnteti az epehólyag atóniás állapotát, az epehólyag-gyulladást, az epehólyag rendszertelen összehúzódását, és az epebántalmakra visszavezethető emésztési panaszokat. A vér zsírtartalmát is csökkenti, ami gyógyír a kórosan megnövekedtet zsírtartalomra, ezért alkalmazható a kóros elhízás kezelésében is. Vizelethajtó, és só-ürítést fokozó hatása is van. Mindemellett a reumás folyamatok kezelésében, érelmeszesedés ellen is alkalmazzák