Mitől savasodik el a szervezetünk?

Röviden és tömören a szervezet anyagcsere-folyamataiból. Ezen folyamatok során a test számtalan savat termel, pl. húgysav, ecetsav, szénsav, tejsav. Ezek pedig nagyrészt a különböző általunk bevitt élelmiszerekből jönnek, merthogy a savak nagy részéről saját magunk "gondoskodunk" a szervezetünkben. Csak kisebb mennyiségben felelős a környezet: a levegő, a víz, stb. (Ami miatt végső soron megint csak mi, emberek vagyunk felelősek, nemde?). A testünkbe bekerült savakat, méreganyagokat (mint pl. rovarirtók a zöldségekről, gyomirtók, háztartási fertőtlenítők, higany és egyéb nehézfémek, stb.) a szervezet igyekszik közömbösíteni, hiszen, ha a véráramban maradnak, az már nagy gond. (Kimutatták pl., hogy egy amalgám tömés után a fogból szivárgó higany legfeljebb 3 napig jelenik meg a véráramban, utána "eltűnik" onnan.) A savak semlegesítésére a szervezet ásványi anyagokat, nyomelemeket (és egyéb más anyagokat) használ (elsősorban kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot), és az így közömbösített savak - amiket már salakanyagnak hívunk - eltárolására testszerte "illegális hulladéklerakókat" hoz létre. A legkiválóbb lerakók a sejtközötti térben keletkeznek, ha pedig "veszélyes" hulladékot kell semlegesíteni, akkor azt a zsírsejtekbe raktározza el leginkább a testünk, amit aztán felhígít vízzel, hogy még véletlenül se szabaduljon ki az a veszélyes hulladék (mint pl. a higany). Ez a jelenség figyelhető meg az emberek dereka körül, amikor is a has nem azért nagy, mert ennyire "hájas" lenne az ember, hanem azért, mert a zsírsjetek annyi vizet raktároznak el, amennyi jelentősen és látványosan megnöveli a haskörfogatot.

Honnan szerez a testünk ásványi anyagokat a közömbösítéshez?

  Sajnos ezeket az anyagokat a saját raktáraiból vonja el a szervezet, ha nem kap elég utánpótlást:
 • - csontok (a savak a kalciumot eszik meg először... ez pedig végső soron csontritkuláshoz vezet)
 • - haj, körmök
 • - véredények
 • - porcok, ízületi tokok
 • - vér

Mit tesznek tönkre a savak?

  Gyakorlatilag mindent. (Gondoljatok a sósav hatására, vagy a sokszor emlegetett kólás kísérletekre...) De nézzük azért részletesebben:
 • - sejtszinten pusztít
 • - "kimar" minden szövetet, mirigyet, szervet, ennek következtében funkcionális zavarok lépnek fel
 • - a belek elsavasodásánál jönnek a legkülönfélébb tünetek: székrekedés, vagy épp örökös hasmenés (ezáltal felszívódási zavar!!!), puffadás, gázosodás, erjedéses és rothadásos folyamatok az elszaporodott gombák, paraziták és az ellenük harcoló probiotikumok lecsökkent száma, vagy éppen teljes hiánya miatt.
 • - gombás fertőzés a hajon (korpa), körmön, bőrön
 • - idegrendszeri zavarok
 • - teljesítőképesség romlása
Látható tehát, hogy mindenre kihat.

Mi a megoldás?

Bázikus (lúgosító) anyagokban gazdag étrend, és étrendkiegészítés. Tehát a magas ásványianyag, nyomelem, vitamin, és egyéb anyagok fogyasztása, pótlása mellett az étrend radikális megváltoztatása szükséges. A lúgosítás tehát nem más, mint a megfelelő ásványok és egyéb anyagok bevitele a szervezetbe "ipari" menyiségben, amiből a szervezet elsődlegesen visszatöltheti saját raktárait, majd ha ez már megvalósult, a feleslegből elkezdheti a salakanyagok, az "illegális hulladéklerakók" felszámolását. A lúgosítás egyik legjobb módja, ha az ásványokat és egyéb anyagokat természetes közegükben visszük be (pl. korall kalcium, spirulina alga, búzafű, lucerna, zöldárpa), de olykor szükség lehet egyéb, specifikus kiegészítésre is. Fontos a sok nyers zöldség,salátafélék fogyasztása,melyek a hűtőben hűtőszekrénybe való ÓZONOZÁTORRAL/!/ tárolva magszabadíthatók a gyomirtóktól és a rovarirtó szerektől,valamint igyunk sok valódi citromból készült vizet,ami annak ellenére,hogy citromsavat tartalmaz,mégis lúgosít. Abban, hogy az ember számára melyik módszer lenne a legmegfelelőbb, szakember tud segítséget nyújtani. (Állapotfelmérés, alapos kikérdezés, egyéni étrend meghatározása, étrendkiegészítők kiválasztása.)

/Forrás:Putz Lívia/