Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

 • Mi okozza az ételallergiát?
  Élelmiszerallergiák az IgE antitestekként ismert specifikus immunglobulinból (Ig) származnak. Ezek az IgE antitestek tulajdonképpen a testünk részéről  alkalmazkodó-védelmi válaszok.Egy adott élelmiszerfehérje antigénként vagy testidegenként működő  fehérje, amelyet a test tévesen úgy ítél meg, hogy veszélybe sodorja a testünket. Tehát az  allergének élelmiszerfehérjék. Ezek az élelmiszer-allergének bizonyos ételek elfogyasztásakor IgE-közvetített allergiás reakciókat váltanak ki.
 • Mi okozza az élelmiszer-allergia tüneteit?
  Az élelmiszerallergia tüneteit az élelmiszer-specifikus IgE antitestek okozzák, amelyek  hízósejteket, bazofil sejteket mozgósítanak a bőrben, az orrban, a torokban, a tüdőben és az emésztőrendszerben az itt lévő eozinofil sejtek hisztamin és más kémiai  közvetítőket szabadítanak fel, amelyek akut gyulladásos reakciót indítanak el ezekben a szövetekben. Ennek eredményeként allergiás tünetek jelentkeznek: csalánkiütés, duzzanat és viszketés a bőrön, orrban és szájban, zihálás vagy légzési nehézség. Kevésbé gyakoriak a nyelési problémák, hányinger, hányás, hasi fájdalom és hasmenés Ha az élelmiszer-allergia súlyos vagy  hosszabb a behatás ideje, úgy a keringés összeomolhat, sokk és halál fordulhat elő, amennyiben a reakció nem azonnali.
 • Hogyan tesztelhető az élelmiszer-allergia?
  A táplálékallergia vizsgálat az élelmiszer-specifikus IgE antitestek jelenlétét vagy a hisztamin felszabadulását vizsgálja, a szervezetünknek a kérdéses ételre adott válaszaként. A RAST vagy a radio immunoszorbens vizsgálati teszt megemelkedett  élelmiszer-specifikus IgE antitesteket vizsgál a vérben. A táplálékallergiára vonatkozó bőrvizsgálat abból áll, hogy a feltételezett allergiát okozó anyagból kivonatot tesznek a bőrre,    vagy kis mennyiségű extraktumot injektálnak a bőr alá. Kontrollként hisztamint használnak. A teszt pozitív,ha az udvara olyan nagy vagy nagyobb, mint a hisztamin kontrollé. Minél nagyobb a reakció, annál valószínűbb, hogy jelentős élelmiszer-allergia áll fenn A pollenallergiával ellentétben az ételallergiás bőrvizsgálat kevésbé megbízható.
 • Melyek a leggyakoribb élelmiszerek, amelyek allergiás reakciókat okoznak?
  A leggyakoribb ételallergének a földimogyoró, a tehéntej, a búza, a kukorica, a szója, a kagyló, a tojás és a diófélék.
 • Hogyan kezelhető az élelmiszer-allergia?
  A táplálékallergiát az ismert élelmiszerallergének elkerülésével kezelik. Ezeket az ételeket ezután     egyszerűen el kell kerülni. Az élelmiszerekkel szembeni deszenzibilizáció nem túl hatékony, mint pl.a pollenallergia esetében, azonban az immunrendszer erősödésével, idővel javulhat az állapot.
 • Az élelmiszer-intolerancia ill. az érzékenység ugyanaz, mint az élelmiszer-allergia?
  Nem, bár az élelmiszer-allergia egy olyan kedvezőtlen hatás, amely az élelmiszer-intolerancia egyik formájának tekinthető, ezek a megjelölések általában más, nem allergiás reakciókat írnak le.
  Továbbá, bár az élelmiszer-intoleranciát és az élelmiszer-érzékenységet gyakran felcserélik, de megkülönböztethetőek egymástól, mivel az ételintolerancia esetében, megkerüli az immunrendszert és allergiavizsgálattal nem mutatható ki.
 • Mi okozza az élelmiszer-érzékenységet, ha ez nem allergiás reakció?
  Az allergiás okokból eredő élelmiszer-reakcióknak számos oka lehet. Az okok közé tartozik az intolerancia, az ételfajta nem megfelelő emésztése. A leggyakoribb és legismertebb táplálék-intolerancia a laktóz-intolerancia, amelyet a laktáz enzimhiány okoz. Egyéb cukor enzimhiányok ritkábban fordulhatnak elő. Gyakori, hogy a felesleges cukorterhelés meghaladja a bél enzimek kapacitását, amelyek a cukor hiányos emésztését eredményezik, ez bakteriális fermentációs folyamatot eredményez, túlzott gázképződést, puffadás és hasmenést eredményez. A klasszikus példa a fruktóz emésztési zavar, amely ezeket a tüneteket okozza.    Egyéb okok közé tartozik az elégtelen emésztés, a hasnyálmirigy által nem megfelelő emésztőenzim termelés, vagy a károsodott enzimaktivitás a bél baktériumflórájának felborulása miatt Egyes élelmiszerek olyan összetett cukrokat tartalmaznak, amelyek oligoszacharidokként és poliszacharidokként ismertek , amelyekre az embereknek nincsenek emésztőenzimjei. Példák olyan élelmiszerekre, amelyek ebből a szempontból károsak lehetnek, a reakciók ezen a mechanizmuson keresztül magukban foglalják a babot és bizonyos zöldségeket, mint a brokkoli, a káposzta és a karfiol.Léteznek olyan élelmiszerfehérjék vagy fehérje-szénhidrát komplexek, amelyek LEKTIN néven váltak ismertté, ezek károsíthatják a vékonybél áteresztő képességét/Lyukas bél szindróma/ és kedvezőtlen immunreakciókat váltanak ki. Az élelmiszerek és az élelmiszer-adalékanyagok közvetlen toxikus hatással lehetnek a gyomor-bélrendszerre, érzékenységet, intoleranciát, vagy nemkívánatos élelmiszer-reakciókat válthatnak ki.
 • Hogyan okoznak az adalékanyagok élelmiszer-intoleranciát, vagy érzékenységet?
  A fehérjék, szénhidrátok és zsírok emésztőenzimjeit a hasnyálmirigy szabadítja fel és a legjobban működik, amikor keveredik a májból származó epével. Bármi, ami károsítja a hasnyálmirigy- vagy májfunkciót, kedvezőtlen emésztést eredményezhet.A bélben a rendellenes baktériumok szintje károsíthatja az emésztést. Az emésztetlen élelmiszert erjedésnek indul, ennek eredménye, hasi fájdalom, puffadás, gáz és hasmenés.Egyes élelmiszerek és élelmiszer-adalékanyagok közvetlen toxikus hatást gyakorolnak a gyomor-bél traktusra. Egyes adalékanyagok, például MSG/Natrium-glutamat, ízfokozó/ és a szulfitok komoly egészségkárosodást okozhatnak, ezért kerülendők!!!

 

Fordította: dr.Biszku Zsuzsa

Forrás:

Scot M Lewey, Clinical Professor of Medicine.Food allergy or intolerance.

zsuzsabisz