Lyme-kór

Lyme-kór

Vitális Tér Terápia rendelkezik egy kifejezetten a Lyme kórra kifejlesztett programmal, mely az esetek 65-70%-ban segít a betegség gyógyításában.

A Lyme-kór egy betegség, amit a dugóhúzó alakú spirochaeta Borrelia burgdorferi baktériummal fertőzött kullancsok(Ixodes ricinus) terjesztenek. A betegség nevét a Connecticut állambeli Lyme városáról kapta, ahol 1976-ban leírták (noha már a 20. század elejéről vannak leírásaink a tünetekről), a baktériumot pedig Willy Burgdorferről nevezték el, aki 1982-ben kullancsokból izolálta azt.

TÜNETEK:

Lyme-kóros betegek mintegy 30%-a nem veszi észre a csípést. A betegség az esetek nagy részében tünetmentesen gyógyul, néha azonban súlyosbodik. Láz szinte sohasem jelentkezik, jellemző tünet viszont a bőrön a csípés helyén megjelenő kokárdaszerű, ún. Lyme-folt (erythema migrans, terjedő bőrpír), amely a csípés helyén keletkezik, a széli részén lassan terjed, és átmérője idővel akár az 50-100 centimétert is elérheti, valamint az erős égető érzés az ízületeknél. Jellemző tünetei még a feltűnő fáradékonyság, étvágycsökkenés, görcsök. Szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi (többnyire térdízületi) gyulladás lehet a következménye. A gyermekek fülcimpáján cseresznye méreti lilásvörös csomó (nyiroksejtes bőrcsomó) jelenhet meg, ami fájdalommal nem jár, de kezelés nélkül csak hónapok múlva tűnik el. Idősebb nőknél végtagi bőrsorvadás jelentkezhet: a végtagok feszítő oldalán lilássá, tésztás tapintásúvá válik a bőr, majd foltokban elvékonyodik. Kezelés nélkül évekig-évtizedekig is rosszabbodhat a beteg állapota.Az esetek 5%-ban bele lehet bénulni. A betegség gyógyítható: bakteriális fertőzés lévén antibiotikumokkal lehet kezelni.

MEGELŐZÉS:

A kullancsok egy nagy csoportja a magasból veti magát áldozatára, a köztudatban ez az ismert támadási módjuk. Kevésbé ismert a kullancsok másik nagy csoportja: ezek nem a magasból vetik magukat áldozatára, hanem a bokrok leveleinek fonákján, vagy a fűszálakon várakoznak, onnan tapadnak bőrünkhöz vagy ruházatunkhoz. Érdemes ezért a nadrágszárat betűrni a zokni alá, az inget vagy trikót pedig a nadrágba. A rovarriasztó szerek csak egy kirándulás időtartalmára, néhány órára nyújtanak védelmet. A bőrbe fúródott, főleg az éretlen (nimfa-állapotban lévő) kullancs apró mérete és fájdalommentes csípése miatt nehezen észrevehető, ezért a kirándulás után minden testrészre kiterjedően vizsgálatot kell tartani. A 72 óra elteltével eltávolított kullancs, ha fertőzött volt, csaknem 100%-os bizonyossággal átadta a fertőzést. A kórokozó képes egyes állatokban azok megbetegítése nélkül túlélni. Ilyen rezervoárállatok számára a rágcsálók (egér, pocok), egyes madarak (fekete rigó, fácán, sirályfélék) és maguk a kullancsok is.

(Részlet az Élet és Tudomány 2005.07.13-i számában megjelent cikkből)

fmisij