Fájdalomcsökkentés

Az esetek 75 százalékában sikerül a különböző eredetű fájdalmakat mérsékelni, ill. teljesen megszűntetni. A Vitális Tér Terápia többféle fájdalomcsillapító programmal rendelkezik: akut- és krónikus-, izületi-, izom-, idegfájdalmak, fejfájás, valamint általános fájdalomcsillapításra is lehetőség van. A kezelést Schüszler-sókkal és homeopathiás szerekkel egészítjük ki.

FájdalomcsökkentésA két fontos feladata van. Először is arra készteti a szenvedőt, hogy hagyja abba azt, ami a okozza, és pihentesse az érintett szöveteket. Az ilyen kényszerpihenő elősegíti a sérült szövetek gyógyulását is. Másrészt a korai figyelmeztető rendszerként is működik, amely arról tájékoztat bennünket, hogy betegség van a szervezetünkben.

A három, magyarázatra szoruló tulajdonsága van.

Az első az, hogy a megsérültnél nagyobb területre is szétsugározhat. Így tehát a beteg szívből származó is érezhető, míg a porckorongsérv miatti a hát mellett a lábakban is lesugárzik. Ezek a speciális tulajdonságok segítenek az orvosoknak megállapítani, milyen betegség okozza a fájdalmat.

Másodszor, a betegség okozta fájdalom olykor egészen máshol érezhető, mint ahol valójában képződik (kisugárzó fájdalom). A vállban érzett fájdalom például az epehólyagból vagy a tüdőből is származhat. A láb amputációja után a sérültek néha a nem létező lábujjaikban. A ezt a fajtáját nevezik.

Harmadszor, a van egy, az orvosok által küszöbértéknek nevezett jellegzetessége is. (A küszöbértéken azt a krikitkus ingererősséget értik, ami az ember számára .) Ha ez a küszöb megemelkedik, a csökken vagy meg is szűnik; ha viszont lecsökken, már a legkisebb is elviselhetetlennek tűnik, s a korábban nem ingerek, mint az érintések vagy zajok, vállhatnak. Ezeknek az ideiglenes ingadozásoknak gyakran nincs sok köze a sérült szövet állapotához.

A következő - össze nem függő - tényezők megemelik a , így csökkentik az érzett :

 • Fizikai behatások, például , akupunktúra, hőkezelés, érzéstelenítők és alkohol.
 • Lélektani hatások, például izgalom, figyelem-összpontosítás, magabiztosság, bizalom az orvosban vagy hit. A focisták például egy izgalmas meccs közben gyakran észre sem veszik, hogy megsérültek.

Vannak természetesen oylan hatások is, amelyek , így növelik az nagyságát:

 • Fizikai hatások, például rossz egészség, éhhség, hideg vagy más forrásból származó fájdalom.
 • Lélektani hatások, például félelem, aggodalom, szorongás, kimerültség, álmatlanság, depresszió, frusztráltság vagy unalom. A napközben még elviselhető fájdalom ezért éjszaka elviselhetetlenné válhat.

E tényezők jelentőségét gyakran még az orvosok sem értékelik. Teljes megértésük mégis nagyon fontos, mivel a hit, az orvosba vetett bizalom, a barátság, a szeretet és az érdekes tevékenységek gyakran sokkal többet nyomnak a latba a fájdalom enyhítése terén, mint a fájdalomcsillapítók.

A modern kutatások szerint a szervezetben egyes lélektani és fizikai hatásokra válaszként termelődő vegyületek, az úgynevezett endorfinok a fájdalomküszöb növelése vagy csönkkentése révén hatással lehetnek a