Dupuytren-Kontraktúra

Dupuytren-Kontraktúra

Vitális Tér Terápia rendelkezik egy kifejezetten erre a betegségre kifejlesztett programmal, melynek segítségével 70-75%-ban tudunk segíteni ezen a panaszon.
A Dupuytren-kontraktúra kialakulásának alapvető oka a kéz kötőszövetes lemezeinek megvastagodása, zsugorodása, és a zsugorodás okozta funkciócsökkenés, nehezített használhatóság. Az elváltozások döntő többsége a kézen jelentkezik, ritkábban a talpon.

A betegséget kiváltó ok nem ismert. Valószínű, hogy az ismétlődő mikrotraumáknak jelentős szerepük van, hiszen a betegség döntő hányadában a férfiakat támadja meg. Ez azért lehet így, mert a férfiak nagyobb számban végeznek nehéz fizikai munkát, és éri tenyerüket sok kisebb sérülés. A betegség az első stádiumban csak átmeneti mozgáskorlátozottságot okoz, mely elsősorban az ujj(ak) időszakos kinyújtási képtelenségében mutatkozik. Ezt az a tény magyarázza, hogy a tenyéren lévő erős kötőszövetes bőnye a fenti okok hatására elkezd megvastagodni és egyúttal zsugorodni is. A folyamat elején az elváltozás miatti funkciókiesés még nem okoz lényeges zavart a kéz működésében. Ebben a stádiumban a konzervatív kezelés még megkísérelhető. Idetartozik a rendszeres kéztorna, és elsősorban az ujjak aktív és passzív nyújtása.  A folyamat típusától függően az elváltozás érinthet egy, ritkábban több ujjat.

fmisij