Antioxidánsok

Vitamin Vitaminok: Olyan létfontosságú, szerves vegyületek, melyek nélkülözhetetlenek a növekedéshez, az életműködésekhez és a szaporodáshoz. A vitaminokat az emberi és az állati szervezet nem tudja előállítani, így egy kis mennyiségben állandóan gondoskodni kell a szervezetbe való bejutásukról. Ha egy vitaminból nem jut elegendő mennyiség a szervezetbe, akkor hiánytünetek keletkeznek. Az emberi szervezet számára létfontosságunak tartott vitaminok: A-, D-, E-, K-vitaminok, melyek zsírban oldódó vitaminok, illetve a B1-, B2-, B3- (niacin), B5- (pantoténsav), B6-, B9- (folsav), B12-vitamin, biotin és C vitamin. Szinte mindegyik vitamin mint enzim vagy koenzim fejti ki hatását, nélkülük a szervezetben zajló biokémiai folyamatok egyáltalan nem vagy csak igen lassan mennének végbe.



FlavonoidFlavonoidok: Olyan antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok, melyek egyrészt megkötik a szervezetünkben lévő káros szabad gyököket, másrészt erősítik immunrendszerünket, gyulladáscsökkentő-, asztmaellenes-, antiallergiás-, májvédő-, vírus- és baktériumellenes-, rákmegelőző hatásúak. Szent-Györgyi Albert 1936-ben fedezte fel ezeket a vegyületeket, permeabilitás után P-vitaminnak nevezte el őket, ugyanis rájött arra, hogy a bioflavonoidokkal megelőzhető a hajszálerek áteresztése vagy törékenysége, ami véraláfutásokhoz és ödémához vezet.

 





KarotionidokKarotinoidok: A karotinoidok elnevezés a sárgarépa latin nevéből ered. Eddig kb. 600-féle karotinoidot azonosítottak, amelyek közül a természetben leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben a béta-karotin fordul elő. A karotinoidok szoros értelemben nem tekinthetők vitaminnak, de sokuk szolgál az A-vitamin előanyagaként. Az emberi szervezet a béta-karotinból tud legkönnyebben A-vitamint előállítani.? Ma már egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek más karotinoidok is, mint például a lutein, a zeaxanthin, a likopén és a kriptoxantin. A karotinoidok biológiailag nagyon sokoldalúan működnek szervezetünkben, előnyös hatásuk ezért több betegség megelőzésében is fontos lehet. A karotinoidok hatástalanítani tudják az UV-sugárzás hatására keletkezett szabadgyököket is, így elősegítik bőrünk védelmét a napsugárzással szemben. Daganatos betegségek széles körében végeztek tanulmányokat az egyes karotinoidok preventív hatásának kimutatására. Feltételezhető, hogy a karotinoidoknak hatásuk van a sejtek differenciálódására és burjánzására. Mivel a daganatképződés alapvetően a sejtek életműködésének osztódási zavara, ezért a sejtek retinoidtartalma befolyásolhatja a daganatképződésre való hajlamát. Azaz a karotinoidok gátolhatják a daganatsejtek burjánzását, de az egyes daganattípusoknál más-más vegyület bizonyult hatásosnak.